A vastagbélszűrés jelentősége 

Vastagbélrák és polip
A vastag, vagy végbélrák a vastagbél rosszindulatú daganata. Általában a bél nyálkahártyájából kiinduló megbetegedés, amelyet 0-tól 4 stádiumig sorolnak be, a betegség előrehaladásának   mértékétől függően. A vastag és végbélrákok jelentős része polipokból (a bél nyálkahártyájának szemölcs szerű képződménye)  indulnak ki, ezek rákmegelőző állapotnak tekinthetőek.  Önmagukban még nem rosszindulatúak, de az esetek egy részében elfajulhatnak és rosszindulatúvá  válhatnak.

 

A szűrés életet menthet!
Évente 8000 új betegnél fedeznek fel vastagbélrákot.A betegség rendszeres szűrővizsgálattal idejében felfedezhető.  A korai stádiumban felfedezett esetek 80%-a 5 éves túlélési statisztikát mutat,amely alapján a betegség gyógyultnak tekinthető.

Szűrővizsgálat jelentősége
Korai stádiumban az elváltozások még nem okoznak tüneteket, később a daganat helyétől függően többféle tünet jelentkezhet. Korai tünetként hasmenés vagy székrekedés és véres széklet, említhető.
A szűrővizsgálat során felfedezett polipok eltávolíthatóak és szövettani vizsgálatra küldhetőek.
A vastag és végbélrák kimutatására többféle módszer létezik, azonban ezek nem egyformán megbízhatóak.  A legpontosabb módszer a vastagbéltükrözés során vett mintából történő szövettani vizsgálat.

Rizikófaktorok
Az 50. életév betöltésével ugrásszerűen megnő a vastagbélrákos esetek száma, ezért ötven éves kor felett mindenki veszélyeztetettnek tekintendő –  akkor is, ha panaszmentes.
A betegség 50 éves kor alatt is kialakulhat. Elsősorban azok veszélyeztetettek akiknek   jóindulatú daganat vagy polip van  a vastagbélében, akiknek a családjában előfordult már vastagbélrák, vagy azok akik  a gyulladásos bélbetegség miatt kezelés alatt állnak.

Életmódbeli és táplálkozási szokások
Helyes táplálkozással csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. Az ételeknek ez esetben is kiemelt jelentősége van, mivel a vastagbélben koncentrálódnak a szervezet számára káros és rákkeltő anyagok.A rostszegény, zsír dús, finomított szénhidrátot előnyben részesítő táplálkozás miatt az emésztés lassul, székrekedésre hajlamosít, ami jelentősen növeli a kockázatot.Rostfogyasztásunkat elsősorban friss gyümölcsökből és zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből és kenyerekből, aszalt gyümölcsökből (például aszalt szilva vagy mazsola), bogyós gyümölcsökből, vesebabból és más hüvelyesekből (például sárgaborsó, zöldborsó, lencse), valamint barna rizsből fedezhetjük. A zöldségek és gyümölcsök elsősorban vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően védhetnek a vastagbélrákkal szemben. A vitaminok és ásványi anyagok főként antioxidáns hatásuknak köszönhetően óvhatják meg a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek rákos elfajuláshoz vezethetnek.

A mozgásszegény életmód, dohányzás és alkohol fogyasztás gyakorlatilag minden betegség kialakulását jelentősen befolyásoló tényező, nem csak a vastagbélrák esetében.

Hogyan történik a vastagbéltükrözés

 Előkészítés
A beavatkozás előtt szükség van teljes körű béltisztításra. Ezért a vizsgálat előtti 3 napban szigorú diétát kell tartani, valamint a beavatkozás előtti napon hashajtó alkalmazása szükséges.

Mi történik a vizsgálat során
Mivel a vizsgálat rövid altatásban történik, amit altatóorvos végez, így előtte 6 órával étel és ital sem fogyasztható. A vizsgálat menetéről tekintse meg videónkat.

Megtekintésre kerül a teljes vastagbél: a végbél felső szakasza, az ún. sigma, leszálló-, haránt- és felszálló vastagbél, a vakbél és a vékonybél utolsó szakasza (terminális ileum). A bél belső felszínének, a nyálkahártyának az áttekintésekor látható, ha gyulladás, fekély, polipszerű kiboltosulás, daganatszövet, zsákszerű kiöblösödés, szűkület, esetleg bárhol vérzés észlelhető. A talált elváltozás, illetve a szövettani eredmény határozza meg, hogy továbbiakban milyen kezelésre lesz szükség.Ha az előkészülés elégtelen, a széklet zavarhatja a vizsgálatot. Az eszköz  bélen belüli előre haladását levegő befújása és a béltartalom kiszívása segíti.A vastagbél tükrözés során az elváltozásból szövettani mintát vesznek.

Mi történik a vizsgálat után
A beavatkozás után 1-2 órás megfigyelés szükséges, amire kórházunk kórtermében kerül sor, ezen megfigyelés után kísérővel távozhat a kórházból, autót nem vezethet és célszerű, hogy pihenjen, alkoholos italt ne fogyasszon.