Potenciazavarok

A szexuális egészség az életminőség nagyon fontos része,mindenki spontán szexuális élvezetet, szorongás nélküli egészséges szexuális életet szeretne – azonban néha ez nehézségekbe ütközik.

Felmérések alapján ez kb.100 millió férfit érint szerte a világon. Magyarországon megközelítőleg 10% az előfordulás gyakorisága. A férfiak fele élete során legalább egy ideig tapasztal erekciós nehézségeket,merevedési zavarokat. Az
életkor növekedésével a merevedési zavar gyakorisága és a súlyossága fokozatosan nő, 40 éves korban 5% az előfordulás, 70 éven felül ez az arány körülbelül 15%-ra növekszik.

A merevedési zavar, erekciós zavar, a megfelelő erekció létrejöttének vagy fenntartásának tartós képtelensége az aktus során.

Kezelési szempontból két fő csoportra osztjuk ezeket a problémákat:

 • ha a háttérben szervi elváltozás van – például érbetegség
 • ha a probléma mögött szervi eltérés nem mutatható ki, vagyis pszichés eredetű.

Ma Magyarországon a magas vérnyomásbetegség népbetegség, a merevedési zavarok hátterében ez az egyik leggyakoribb ok a szívbetegség , cukorbetegség mellett. Kiváltó ok lehet még a dohányzás alkoholfogyasztás és stressz valamint műtétek, gyógyszer mellékhatások (antidepresszáns).

Életkor önmagában nem feltétlenül okoz merevedési zavart, bár kétségtelen, hogy az öregedéssel a probléma gyakorisága növekszik.

 

Merevedési zavarok súlyossági szintjei

 • enyhe: ha az erekció zavara az együttlétek többségében már előfordul
 • közepes: ha csak időnként sikerül megfelelő erekciót elérni
 • súlyos: ha a merevedés sohasem megfelelő mértékű, illetve nem fenntartható

 

Kezelési lehetőségek

Forradalmian új megoldás a merevedési problémákra:lökéshullám terápia!
A potencianövelő kezelésről bővebben itt olvashat.

 

Előnyei a hagyományos eljárással szemben

 • nem igényel gyógyszeres kezelést
 • nincsenek észlelt mellékhatások
 • a kezelés eredményeként a páciens visszanyeri a spontán nemi élet képességét
 • az eljárás noninvazív, fájdalommentes, ezért érzéstelenítést, altatást nem igényel

 

Merevedési zavarok hagyományos kezelési lehetőségei

 • Gyógyszeres kezelés
  Fokozza a pénisz vérbőségét, így javítja az erekciós képességet, de ez csak tüneti kezelés. Rombolják az önbecsülést és elveszik az esemény spontaneitását, továbbá mellékhatásai lehetnek: szív és keringési zavarok, fejfájás, ritkán emésztési- és színlátás zavarok. Vannak olyan betegségek, melyek esetében szedése kifejezetten ellenjavallt, pl.: nitrát tartalmú gyógyszer szedését indikáló szív-, koszorúér betegség. Az esetek 70-75%-ban hatásosak.
 • Injekciós kezelés
  Röviddel a közösülés előtt kell beadni a péniszbe.Alkalmazása könnyen megtanulható. Megfelelő adagolás esetén néhány perc elteltével jön létre a merevedés, amely maximálisan egy óra.Mellékhatás: fájdalmas, tartós erekció. Túladagolás esetén hosszan tartó erekció lép fel, amely károsíthatja a barlangos testet. Szövődményként csomósodás, hegesedés és bevérzés is keletkezhet a szúrások helyén.
 • Mechanikus pumpák
  A péniszt egy műanyag csőformába illesztik,majd vákuumot, alacsony nyomású teret hoznak létre a pénisz környezetében, melynek következtében vér áramlik a barlangos testekbe, és létrejön az erekció.Ekkor egy műanyag gyűrű helyezendő a péniszre, és a pumpa eltávolítható. A merevedés hozzávetőlegesen tíz percig tart. A péniszgyűrű legfeljebb 30 percig hagyható fenn,ennél hosszabb ideig történő alkalmazása a szövetek roncsolódásához vezethet. Előnyei: olyan esetben is alkalmazható, ha a gyógyszeres kezelés ellenjavallt, vagy egyéb betegségek állnak fenn. Hátránya: körülményes a használata, ha túlságosan szoros vagy sokáig marad fenn, a gyűrű súlyosan károsíthatja a hímvesszőt és hasonlóan az előző megoldásokhoz, a spontaneitás elvesztése itt is jelentkezhet.
 • Műtéti beavatkozások
  A műtétek segítségével különböző implantátumokat ültetnek a péniszbe. Napjainkig ez volt az egyetlen kezelési forma, ami nem tüneti kezelés volt, hanem hosszabb távú megoldást nyújtott. A beavatkozás fájdalommal járhat és a gyógyulás akár hetekig is elhúzódhat.