Urológia

Időpontfoglalás

 

Forradalmian új megoldás a merevedési problémákra:lökéshullám terápia!
A potencianövelő kezelésről bővebben itt olvashat.

 

Urológiai szakrendelésünkön a férfiakat és nőket érintő húgyúti problémákkal  foglalkozunk.

  • prosztata megbetegedések (daganat,gyulladás és megnagyobbodás)
  • vizelettartási problémák
  • vesekövesség hátterének tisztázása, ellátása,ismételt kialakulásának megelőzése életmód terápiával
  • here, mellékhere megbetegedések, fitymaszűkület, varicocele, hydrocele  diagnosztizálása, ellátása
  • visszatérő hólyaghurut
  • csontritkulás okozta panaszok

Prosztatagyulladás

Bármilyen korosztályt érintő betegség amely lehet akut és krónikus. A leggyakoribb oka olyan baktériumfertőzés, amely a szervezet más területéről származik. A prosztatagyulladás teljesen vagy részlegesen megakadályozhatja a vizeletürítést a hólyagból, vagyis vizelet-visszatartáshoz vezet. Ennek következtében viszont gyengül a hólyag, fogékonyabbá válik a fertőzésre, hiszen a visszamaradó vizeletben megnő a baktériumok mennyisége. A hólyag fertőzése pedig könnyen továbbterjedhet a húgyvezetékre és a vesére.

Akut prosztatagyulladás tünetei: fájdalom, láz, gyakori vizeletürítés, amit égető érzés kísér, vér vagy genny jelenik meg a vizeletben.

Krónikus prosztatagyulladás  tünetei: vizelet ürítési problémák, deréktáji fájdalom és a potenciazavar.

Prosztata megnagyobbodás

Előfordulása 50 éves kor felett rohamosan nő, 80 éveseknél már a 80%-ot is elérheti.
Kialakulásában az életkorral járó hormonális változások szerepet játszanak. A jóindulatú prosztata megnagyobbodása következtében a prosztata a normális méretének akár többszörösére is növekedhet, összenyomhatja, illetve szűkítheti a húgycső átmérőjét, s ezáltal komoly vizelési problémákhoz vezethet.

Tünetek:gyakori éjszakai vizelés,fájdalom, égető, csípő érzés,vizeletürítés,megkezdésének és befejezésének nehézsége.

Idejében történő szűréssel a folyamat jól kontrollálható, a rosszindulatúság idejében felismerhető és sikeresen kezelhető.

Prosztatarák

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de negyvenéves életkor után bárkinél bármikor megjelenhet.  A kialakulás veszélye az életkor előrehaladtával nő. Az oka nem ismert, így a betegség megelőzése érdekében gyakorlatilag nem tehetünk konkrét lépéseket.

Fontos azt tudni, hogy az időben felfedezett prosztatarák véglegesen és jól meggyógyítható, míg áttétes folyamat esetén végleges gyógyulás nem lehetséges, csak a panaszok enyhítése.

A prosztata megbetegedések hasonló tünetei

A prosztatagyulladásra (prostatitis), a prosztata jóindulatú megnagyobbodására és a prosztatarákra is jellemező az összes tünetcsoport. A szakember urológus dolga, hogy ezen szétágazó betegségcsoportot elemezze, és a megfelelő kezelést megtalálja. Kezelés Prosztata betegségek kezelési lehetősége lehet: gyógyszeres és műtéti.Fontos azonban megemlíteni az étrendet és az életmódot is.

Fitymaszűkület

A hímvessző különféle okok miatt fellépő gyulladásainak gyógyulása gyakran jár a fityma beszűkülésével.
A szűkületet okozhatja még fertőzés, allergia, a nemi szervi szemölcs, illetve néhány ritka bőrbetegség. Ezek a betegségek általában kenőcsökkel, tablettákkal jól kezelhetők, de ha a fityma egy bizonyos mértéken túl beszűkül, akkor szükségessé válhat a fityma műtéti eltávolítása.

Hólyaghurut

Gyakori fájdalmas, csípő vizeletet okozó betegség úgy alakul ki, hogy a végbélben és a gátbőrén lévő baktériumok bekerülnek a hüvelybe majd onnan a húgyhólyagba, ahol gyulladást váltanak ki. Amennyiben  a hólyaghurut évente kettőnél többször okoz gondot, már visszatérő hólyaghurutról beszélünk, amelynek kezelése alapos orvosi kivizsgálást és kezelést tesz szükségessé.

Csontritkulás-Osteoporosis 

Míg a 60 és 79 év közötti korosztályban a csontritkulás a nőknél kétszerte gyakoribb, addig a 80 évesek között a férfi-nő arány egyenlő. A csonttörés utáni halálozás a férfiaknál a nőknél talált adatok másfélszerese. Az 50 év feletti férfiak 6%-a szenved osteoporosisban. Ezekből is látszik a férfiak csontritkulásának korfüggősége.

Magyarországon a férfi osteoporosis előfordulása 23%, 314.000 férfit érint.

A férfiak csontvesztése időben elnyújtottabb folyamat. A csonttömeg nagyobb, mint a nőknél, de a csontok sűrűsége egyforma. Az életkorral a corticalis csontvesztés és a csontképzés is csökken. Hatásmechanizmusában nemcsak a tesztoszteron hiány játszik szerepet, még fontosabb tényező az ösztrogén hormon szintjének változása. Vizsgálata radiológiai – oszteodenzitometria, és biokémiai. A „néma járványnak” is nevezett csontritkulás betegség szűrése az érintett korosztályban nagyon fontos.

Egynapos sebészeti eljárás keretében a következő műtéteket végezzük:
varicocele,hydrocele,here biopszia, térképbiopszia