Proktológia

Időpontfoglalás

Mit nevezünk proktológiának?

A proktológia a végbél és környéke betegségeire szakosodott orvostudományi terület, a sebészet egyik ága.

Keresse fel proktológiai szakrendelésünket, amennyiben az alábbi panaszokat vagy tüneteket tapasztalja végbélnyílása környékén:

  • fáj
  • viszket
  • vérzik
  • folyik
  • dudorodik valami
  • nehezített a székelés vagy széklet visszatartási probléma jelentkezik

 

 

Mi történik egy proktológiai szakrendelésen?

Mindenekelőtt egy beszélgetés történik, melynek során a szakorvos kikérdezi a beteget a megelőző kórtörténetről, továbbá sor kerül a tünetek és panaszok megbeszélésre is. Ezután kerül sor magára a vizsgálatra. A Kelen Kórház proktológiai szakrendelésén maximális figyelmességgel és empátiával kezeljük a hozzánk forduló pácienseket. Mindenképpen megoldjuk a fájdalommentes és diszkrét vizsgálatot.

 

Szükséges-e felkészülni a vizsgálatra?

Nem szükséges előzetesen felkészülni a proktológiai vizsgálatra. Amennyiben kérdése van a szakrendelésre történő megérkezés előtt, jelezze felénk a kelen@kelen.hu email címen vagy kérdezzen telefonos elérhetőségeink egyikén.

 

Szükség lesz további kezelésre vagy műtétre?

A proktológiai vizsgálatot követően kezelőorvosa felvilágosítja a kezelési lehetőségekről.
Amennyiben műtét szükséges, úgy annak részleteiről a kezelőorvos ad tájékoztatást. A Kelen Kórházban ambuláns és egynapos műtétek elvégzését biztosítjuk kényelmes, diszkrét és betegbarát környezetben.

 

A leggyakoribb proktológiai betegségek

 

Aranyér betegség
Aranyérnek nevezzük a végbél környéki kitágult, duzzadt vénákat. Ezek a duzzadt csomók begyulladhatnak, kizáródhatnak és vérrög alakulhat ki bennük. Az aranyeres csomók tünetei a friss, élénkpiros vérrel festett széklet, valamint a fájdalom és a végbélnyílás körüli kellemetlen viszketés. A tünetek különösen székletürítéskor jelentkeznek. Külső aranyér esetén ezek a duzzadt csomók kézzel is kitapinthatóak.

Végbél sipoly (fisztula)
Végbél sipoly vagy fisztula akkor alakul ki, amikor különböző kóros összeköttetések jönnek létre egyes szervek vagy testüregek között, amely összeköttetéseken keresztül a folyadék és szilárd anyag természetellenesen halad. A végbél sipoly vagy fisztula gyakran egy korábbi gyulladás vagy tályog következménye. Leggyakrabban fájdalom és váladékozás formájában okoz panaszt.

Végbélnyílás repedés (fissura)
Ebben az esetben a végbél nyálkahártyájának a végbélnyilás körül létrejövő repedéséről van szó. Okozhatja erőltetett, nehéz székletürítés vagy sérülés. Ezáltal nem gyógyuló fekély keletkezik a végbélnyílásban, a nyálkahártya redői között. Gyakran okoz heves fájdalmat székletürítést követően.

JELENTKEZÉS AZ ALÁBBI ŰRLAPON