Nőgyógyászat

Időpontfoglalás

Az évenkénti nőgyógyászati vizsgálatok és szűrések minden korosztály számára fontosak.

Ambulanciánkon végzett vizsgálatok:

  • rutin nőgyógyászati vizsgálatok: rákszűrések, UH
  • menstruációs rendellenességek kivizsgálása és kezelése (PCO)
  • hüvelyi és STD (szexuális úton terjedő) fertőzések kivizsgálása és kezelése
  • Human Papilloma Vírus (HPV) kimutatása, tipizálás, kezelés, védőoltás
  • méhszáj elváltozásainak kezelése
  • jóindulatú daganatok (myoma, cysták) kivizsgálása, kezelése
  • fogamzásgátlási tanácsadás
  • IUD felhelyezés és eltávolítás
  • polypus eltávolítás

 

Avidin hüvelyi mikrobiom vizsgálat

A hüvelyi mikrobiom vagy mikroflóra a vaginában élő mikroorganizmusok, elsősorban baktériumok és gombák összessége. Ezek a mikróbák egy összetett ökoszisztémát alkotnak és hatással vannak az emberi egészségre. A hüvelyben megtalálható baktériumok túlnyomó többsége nem káros, sőt, épp ellenkezőleg: fontos szerepük van az egészséges hüvelyi környezet fenntartásában.

Tudjon meg többet a vizsgálatról

 

 

HPV szűrés

Human Papillóma Vírus – HPV

A HPV-nek több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada terjed nemi úton. A betegség azért veszélyes mert már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző.

A HPV rendkívül elterjedt kórokozó, mely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphám-felületein, a kezeken, lábakon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken.  A vírus jó és rosszindulatú daganatok kialakulásáért egyaránt felelős lehet és nem csak szexuális úton terjed, egy apró sérülés nyomán is bejuthat, valamint fertőzött tárgyakkal (pl.borotva) vagy kézzel is átvihető.

A szűrés jelentősége és a megelőzés nagyon fontos, az emberek jelentős része ma sincs tisztában a vírus terjedésével, az általuk okozott betegségek kialakulásával és azok következményeivel.

A HPV fertőzés klinikai formái

Papillóma – vírusos szemölcs

A papillóma jóindulatú laphám-daganatot jelent, mely többnyire karfiolszerű növedék formájában jelentkezik, például a kézfejen. Ezt a formát közönséges szemölcsnek (verruca vulgaris) nevezzük. A talpakon a verruca befelé nő és igen nagy fájdalmat is okozhat.

Megjelenési formák a nemi szervi régióban

A HPV más típusai a hüvelyben, a méhszájon, a szeméremajkakon, a húgycsőben és a végbélnyíláson szaporodnak.
A nemi szervi régióban többféle megjelenési formáival számolhatunk.
– Gyulladás

-Kondilóma
A  nemi szerven megjelenő szemölcs, ugyan jóindulatú növedéknek számít, de kellemetlen állapot, ami a párkapcsolatokban is nehézséget okoz, a kezelés hosszadalmas és a szemölcsök gyakran kiújulnak. A vírussal érintkezők mintegy kétharmadánál jön létre a fertőzés, melynek átlagos lappangási ideje 3 hónap.

– Rákot megelőző állapot
A CIN = cervikális intraepiteliális neoplázia, a HPV fertőzés másik formája a rák legkezdetlegesebb, csak a hámra kiterjedő formája. Ma sem tisztázott, hogy a CIN mekkora arányban képes valódi rákká fajulni, de abban mindenki egyet ért, hogy az állapotot komolyan kell vennünk. A CIN leggyakrabban rákszűrő vizsgálatok során derül ki, amikor a citológiai lelet P3, esetleg P4.

A HPV igazi veszélye a vírussal összefüggésbe hozható rosszindulatú daganatok kialakulása: a méhnyakrákot, a hüvely- és szeméremtesti rákot, a végbélnyílás körüli rákokat, és ritkán hímvessző rákot okoz. Daganatkeltő képességük alapján magas (kb. 15-20 típusa daganatkeltő), közepes és alacsony kockázatú csoportokra osztottak.