Hematológia

Időpontfoglalás

A hematológia a vérképző- és a nyirokszervek betegségeivel, azok kezelésével foglalkozó szakterület.

A haematológiai megbetegedéseket a vér összetételének (fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, vérlemezkék ) kóros változásaiból adódó működési zavarok okozzák.

Milyen esetekben fordulhatunk hematológushoz?

•             Vérszegénység esetén
•             Vérzékenység és fokozott véralvadás esetén
•             Trombózis esetén
•             Csontvelődaganatok esetén
•             Leukémiák esetén
•             Nyirokcsomó daganatok esetén

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma, a különböző okokból eredő vérszegénység. Fiataloknál általában a vashiány okozza, idősebbeknél különböző daganatos megbetegedések kísérője lehet. Legfőbb tünetei: szédülés, gyengeség érzet, sápadt bőr, labor által igazolt alacsony hemoglobin érték.

Túl magas vagy túl alacsony fehérvérsejtszám, amely változatos tünetekkel járhat, például tartós lázas állapot, duzzanatok tapintása, testsúly csökkenés, nagyon alacsony, vagy magas fehérvérsejtszám. Ebben az esetben is indokolt a hematológiai vizsgálat a nyirokcsomó daganatok, vagy fehérvérűség kizárására.

Vérzékenység:  A betegség lényege, hogy egy-egy a vér alvadásában szerepet játszó faktor mennyisége a normálisnak csupán 1-5 százaléka, emiatt a szervezet különböző helyein különböző súlyosságú vérzések lépnek fel. A vérzések elsősorban a bőrt, a vázizomzatot és az ízületeket érintik, de  bármely szervben is jelentkezhetnek (agyvérzés, gyomorvérzés stb.). Nagyon veszélyesek a szájfenéki vérzések, melyek súlyos esetben fulladáshoz vezethetnek.
A leggyakoribb vérzésforma azonban, a szervezetben normálisan is nagyobb igénybevételnek kitett helyeken, a teherviselő nagy ízületekben (térd, csípő, váll, csukló, könyök) lép fel. Ha a tünetek alapján felmerül a betegség gyanúja, a hemofília- és a hemofília típusának (A vagy B) megállapítása, laboratóriumi vizsgálatot igényel.
Fontos a két típus elkülönítése, mert bár az általuk okozott tünetek azonosak, az ellátásuk részben különbözik.

Thrombophilia: Fokozott trombózishajlam vizsgálat. Ez nem összekeverendő a visszeres problémák kezelésével.
Ezt a vizsgálatot kiemelten ajánljuk várandósoknak, ugyanis a fokozott hajlam problémákat okozhat a terhesség során.