Az ételintolerancia szakrendelésen az emésztőrendszer és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus érzékenységét vizsgáljuk, amit bizonyos élelmiszerek váltanak ki. A szervezet „nem tűri” ezek elfogyasztását és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene.
A lakosság kevesebb, mint 2%-a szenved élelmiszer-allergiában, de a népesség mintegy 45%-ára becsülik az ételintolerancia valamilyen formájában érintettek arányát.
Az ételintolerancia okai
Enzim defektus
Az elfogyasztott ételt enzimek bontják le, szervezetünknek a fehérjék előállításához a táplálék teljes megemésztése szükséges. Az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya ahhoz vezet, hogy a táplálék csak részben bomlik le és olyan nagyobb komponensek maradnak vissza, melyek nem képesek az emésztőrendszerben felszívódni. Az emésztetlen táplálék ozmotikus hatása révén folyadék és sófelszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok hatására savak keletkeznek belőle, melyek bélproblémákhoz vezetnek.
Gyógyszerek, kémiai anyagok
Az ételintolerancia gyógyszerek mellékhatása is lehet. A gyógyszerek reakcióba lépnek az élelmiszerben található komponensekkel, mint a koffein, szalicilátok vagy hisztaminok. További kiváltó ok lehet a szulfid formájú élelmiszeradalékok, tartósítószerek jelenléte.
Toxikus komponensek
Számos élelmiszer tartalmaz természetesen előforduló toxikus komponenseket, melyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.
Az ételallergia – melynek tünetei akár életveszélyesek is lehetnek – a szervezet azonnali, heves reakciója bizonyos élelmiszerekre. Felismerése és gyógyszeres kezelése szakorvosi konzultációt igényel.
Gyakori tünetek
emésztési zavarok (puffadás ,székrekedés vagy hasmenés), fejfájás, súlyproblémák, alvászavarok, bőrproblémák, izületi problémák. Gyermekeknél az ételintolerancia tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmakat is okozhat.
Az ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után nem azonnal, hanem néhány nappal, akár hetekkel később jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől . A tünetek mindaddig fennállnak, míg az ételintoleranciát okozó étel szerepel az érintett étrendjében, illetve amíg ezeknek az ételek az intoleranciát okozó alkotórészei ki nem ürülnek a szervezetből. Ez az étel elhagyását követően 2-3 hét alatt történik meg.
Az ételintolerancia felismerését és diagnosztizálását az ételintolerancia-teszttel végezzük. Egyik vizsgálat esetén ujjbegyből vett vérből egy órán belül megállapítható, mely ételekkel szemben alakult ki intoleranciája .
(46 féle élelmiszer). Másik vizsgálatunk során, a vizsgálat vénából vett vérből történik és 226 féle élelmiszert vizsgál.
FoodDetective – 46 féle élelmiszer
Az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek vérmintából történő kimutatásával az immunválasz következményeként kialakult ételérzékenységeket vizsgálja.
Foodtest200+
Fehérjechip alapú ételintolerancia mérés.Egyetlen, kis mennyiségű vérmintából egyidejűleg 226 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki.A számszerű eredmények az érzékenység mértékére is utalnak.
A teszttel felismert ételintolerancia gyógyszeres kezelést nem igényel. A tünetek a megfelelő étrend kialakításában szakorvos és dietetikus ad segítséget. A tünetek a javasolt étrend betartásával általában megszűnnek.
FoodDetective™ Ételintolerancia gyorsteszt 46 élelmiszerre
alma, földieper, rák- és kagylómix, bárányhús, glutén, rizs, brazil dió, gomba, rozs, brokkoli, grépfrút, sárgarépa, burgonya, gyömbér, sertéshús, búza, kakaóbab, szójabab, csirkehús, káposzta, tea, dinnyemix, kesudió, tehéntej, dió, kukorica, teljes tojás, durumbúza, mandula, tonhal, édesvízi halmix, marhahús, uborka, élesztő, narancs és citrom, zab, fehér halmix, olajbogyó, zeller, fekete ribizli, paprikamix, zöldségmix, fokhagyma, paradicsom, földimogyoró, póréhagyma
Foodtest Ételintolerancia gyorsteszt 226 élelmiszerre
agar-agar, görögdinnye, osztriga, ajóka, gránátalma, ökör hús, alfa-lactalbumin, grapefruit, ördöghal, alga espaguette, gríz, őszibarack, alga (kék-zöld), guajava, padlizsán, alma, gyömbér, papaja, aloe vera, hagyma, paprika (keverék), amarantusz, hering, paradicsom, ananász, homár, paradió, angolna, hüvelykagyló, petrezselyem, articsóka, jucca, pisztácia, avokádó, juhtej, pisztráng, ánizs, kacsahús, pohánka, árpa, kacsakagyló, polip, babérlevél, kakaóbab, ponty, banán, kakukkfű, póréhagyma, bárányhús, kamilla, pulykahús, bazsalikom, kapor, quinoa, béta-lactoglobulin, káposzta, rebarbara, borjúhús, vöröskáposzta, repcemag, bors (fekete, fehér), kapribogyó, ribizli, borsmenta, kardhal, rizs, borsó, karfiol, rombuszhal, bölénytej, kávé, rozmaring, broccoli, kaviár, rozsliszt, burgonya, kazein, rőtvad (szarvas-, őzhús), búza, kecskehús, ruccola, búzakorkorpa, kecsketej, sáfrány, cayenne bors, kék kagyló, sárgabarack, cékla, kelbimbó, sárgadinnye, cikória, pénzkagyló, sárgarépa, citrom, kesudió, spárga, cukkíni, kiwi, spenót, csalán, bordás tök, strucc hús, cseresznye, kókusz, sügér, csicseriborsó, kóladió, szardínia, csiga (parti), köles, szeder, csirkehús, kömény, szegfűszeg, csuka, komló, szentjánoskenyér, curry, koriander (levél), szerecsendió, datolya, körte, szezámmag, dió, kukorica, széles bab, disznóhús, kuszkusz, szilva, dorada (aranydurbincs), lazac, szívkagyló, durumbúza, lencse, szója bab, eper (földieper), lenmag, szőlő, édesburgonya, lepényhal, tarisznyarák, édesgyökér, licsi, tápióka, édeskömény (gumó), lime, tárkony, sörélesztő, lóhús, tehéntej, élesztő (sütő-), majoranna, tengeri fű (alga wakame), faeper, makadámdió, tigrisdió / földimandula, fahéj, makréla, tintahal (szépia, kalamári), fehér karóbab, maláta, tojás (tojásfehérje, -sárgája), fehérrépa, málna, tonhal, fejes saláta, mandarin, torma, fekete áfonya, mandula, tönkölybúza, fekete ribizli, mangó, tőkehal (fekete), fekete sügér, marhahús, tőkehal (foltos), fekete tea, mazsola, uborka, fenyőmag, mángold, vaddisznóhús, fésűs kagyló, menta, vanília, fogolyhús, méz, vizitorma, fokhagyma, mogyoró, vörös chili, földimogyoró, mogyoróhagyma, vörös vesebab, füge, mustármag, vörösáfonya, fürjhús, naphal, zab, garnélarák, napraforgómag, zeller, gesztenye, narancs, zöld tea, ginkó, nádcukor, zöldbab, ginzeng, nektarin, zsálya, gliadin, nyúlhús, gomba, olajbogyó