Ételintolerancia vizsgálat

port_2Az ételintolerancia szakrendelésen az emésztőrendszer és az immunrendszer egymásra hatásából kialakuló krónikus érzékenységét vizsgáljuk, amit bizonyos élelmiszerek váltanak ki. A szervezet „nem tűri” ezek elfogyasztását és kellemetlen tünetekkel tiltakozik ellene.

A lakosság kevesebb, mint 2%-a szenved élelmiszer-allergiában, de a népesség mintegy 45%-ára becsülik az ételintolerancia valamilyen formájában érintettek arányát.

Az ételintolerancia okai

Enzim defektus

Az elfogyasztott ételt enzimek bontják le, szervezetünknek a fehérjék előállításához a táplálék teljes megemésztése szükséges. Az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya ahhoz vezet, hogy a táplálék csak részben bomlik le és olyan nagyobb komponensek maradnak vissza, melyek nem képesek az emésztőrendszerben felszívódni. Az emésztetlen táplálék ozmotikus hatása révén folyadék és sófelszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok hatására savak keletkeznek belőle, melyek bélproblémákhoz vezetnek.

Gyógyszerek, kémiai anyagok

Az ételintolerancia gyógyszerek mellékhatása is lehet. A gyógyszerek reakcióba lépnek az élelmiszerben található komponensekkel, mint a koffein, szalicilátok vagy hisztaminok. További kiváltó ok lehet a szulfid formájú élelmiszeradalékok, tartósítószerek jelenléte.

Toxikus komponensek

Számos élelmiszer tartalmaz természetesen előforduló toxikus komponenseket, melyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.

Az ételallergia  – melynek tünetei akár életveszélyesek is lehetnek –  a szervezet azonnali, heves reakciója bizonyos élelmiszerekre. Felismerése és gyógyszeres kezelése szakorvosi konzultációt igényel.

Gyakori tünetek

emésztési zavarok (puffadás ,székrekedés vagy hasmenés), fejfájás, súlyproblémák, alvászavarok, bőrproblémák, izületi  problémák. Gyermekeknél az ételintolerancia tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmakat is okozhat.

Az ételintolerancia  kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után nem azonnal, hanem néhány nappal, akár hetekkel később jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől . A tünetek mindaddig fennállnak, míg az ételintoleranciát okozó étel szerepel az érintett étrendjében, illetve amíg ezeknek az ételek az intoleranciát okozó alkotórészei ki nem ürülnek a szervezetből. Ez az étel elhagyását követően 2-3 hét alatt történik meg.

Az ételintolerancia felismerését és diagnosztizálását az ételintolerancia-teszttel végezzük. Egyik vizsgálat esetén ujjbegyből vett vérből  egy órán belül megállapítható, mely ételekkel szemben alakult ki intoleranciája .
(46 féle élelmiszer). Másik vizsgálatunk során, a vizsgálat vénából vett vérből történik és 226 féle élelmiszert vizsgál.

FoodDetective – 46 féle élelmiszer

Az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek vérmintából történő kimutatásával az immunválasz következményeként kialakult ételérzékenységeket vizsgálja.

Foodtest200+

Fehérjechip alapú ételintolerancia mérés.Egyetlen, kis mennyiségű vérmintából egyidejűleg 226 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki.A számszerű eredmények az érzékenység mértékére is utalnak.

A teszttel felismert ételintolerancia gyógyszeres kezelést nem igényel.  A tünetek a megfelelő étrend kialakításában szakorvos és  dietetikus ad segítséget. A tünetek a javasolt étrend betartásával általában megszűnnek.