Post-Covid szűrőcsomag

Jelentkezés

A COVID-19 betegség légúti fertőzés formájában jelentkezik lázzal, köhögéssel, fáradtsággal, nehéz légzéssel.  A jelenlegi ismereteink alapján a fertőzés 80%-a tünetmentes vagy enyhe lefolyású.
A betegség nagyobb kockázatot jelent idősebb korban, egyéb társult betegségek esetén (cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek), azonban fiataloknál és sportos életet élőknél is ugyanúgy előfordulhatnak elhúzódó, akár súlyosabb tünetek is.

Akár a tünetmentességgel vagy enyhe tünetekkel lezajlott betegség után is kialakulhatnak szervi elváltozások, ezért csak fokozatosan szabad visszatérni a korábbi életvitelhez és a sportoláshoz.

Milyen szövődményei lehetnek a koronavírusnak?

A COVID-19 leggyakoribb szövődménye a légzési elégtelenség, tüdőgyulladás, esetleg kardiológiai szövődmény.
Akik tünetmentesen, vagy mérsékelt tünetekkel (láz, köhögés, izomfájdalom, íz- és szaglásvesztés) estek át a fertőzésen, náluk is kialakulhatnak szövődmények. Figyelmeztető jel lehet a sokáig elhúzódó hetekig tartó krónikus fáradtság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom.

 

Kiknek ajánljuk a kivizsgálást?

Azoknak a betegeknek, akik PCR vizsgálattal megerősítetten átestek a fertőzésen, és a fertőzés óta eltelt legalább 2-4 hét és még mindíg panaszaik vannak, vagy fizikai állapotuk nem tért vissza a betegség előtti szintre. A COVID-19 vírus elsődlegesen a tüdőt támadja, de hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődmény a szívizomgyulladás. Enyhe tünetek elmúltával, még a felépülés során is óvatosan és fokozatosan kell visszatérni a korábbi mindennapi életritmushoz, aktivitáshoz. Feltűnő jele lehet a szövődmény kialakulásnak a tartós fáradtság, nehéz légzés, terhelésre jelentkező fulladás.
Kellő körültekintéssel kell kezelni a koronavírus utáni felépülést aktívan sportolók esetében. A rendszeres mozgást megelőzően kifejezetten ajánlott kardiológiai vizsgálat a szívizomgyulladás kizárására még akkor is, ha a negatív PCR tesztek után nincsenek már tünetek.

 

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a szűrőcsomag?

Enyhe tünetek elmúltával, még a felépülés során is óvatosan és fokozatosan kell visszatérni a korábbi mindennapi életritmushoz, aktivitáshoz. Kellő körültekintéssel kell kezdeni a koronavírus utáni felépülést aktívan sportolók esetében. A rendszeres mozgást megelőzően kifejezetten ajánlott a kardiológiai vizsgálat a szívizomgyulladás kizárására még akkor is, ha a negatív tesztek után nincsenek már tünetek.

A COVID-19 fertőzésen átesett betegek számára fontos, hogy szakorvosi és kiegészített vizsgálatokon vegyenek részt, amelyet szakmai ajánlások alapján állítottunk össze:

  • Vérnyomás mérés
  • Oxigén szaturáció
  • Testhőmérséklet
  • EKG
  • Mellkas RTG
  • Laborvizsgálat: kardiális troponin, CRP, TSH, D-dimer, Vérkép
  • Belgyógyász szakorvosi vizsgálat
  • Szív UH

FONTOS! Amennyiben a kivizsgálás során orvosaink további vizsgálatokat vagy kontrollt javasolnak, ezek a vizsgálatok a szűrőcsomag díján felül kerülnek elszámolásra.

 

Szűrőcsomag ára: 55 000 Ft

 

Jelentkezés