Nephrológia

A nephrológiai szakrendelésen a vesebetegségek kivizsgálását és kezelését végezzük.

 

Első alkalommal, a szakorvosi konzultáció előtt, laborvizsgálatok elvégzése szükséges.
A vizsgálatokat térítés ellenében intézetünkben elvégezzük vagy hozza magával a leletet a konzultációra.

WE / T.vérkép / T.vizelet / vércukor / karbamid / kreatinin / húgysav / Na / K / Ca / foszfát / összfehérje
albumin / CPR / vas / koleszterin / HDL / LDL / triglicerid / SGOT / SGPT /GGT / AP
Esetleg B12 szint és Se Folsav szint.


24 órán keresztül gyűjtött vizelet, aminek a végén meg kell mérni a mennyiségét.

Ezt az adatot (mért mennyiség) és az összegyűjtött vizeletből vett laboratóriumi vizeletgyűjtő doboznyi mennyiségű mintát kell leadni a laborvizsgálathoz. Ebből a mintából vizelet összfehérje és mikroalbumin vizsgálat szükséges.

A vese számos alapvető életfunkció működtetésében vesz részt, ezért a vesebetegség megelőzésére és kialakulására nagy figyelmet kell fordítani.

A vesebetegség  általában alattomosan kezdődik, tünetmentesen alakul ki,  mivel eleinte, akár 10-15 évig sem okoz panaszt, s az első tünetek csak már a vese működésének jelentős károsodásakor jelentkeznek. A vese funkcióinak fokozatos, folyamatos, tartós romlása, csökkenése jellemzi, mely végül az un. végállapotú-veseelégtelenség kialakulását eredményezi a toxikus méreganyagok felszaporodása miatt a többi szerv károsításával.

A gyakran tünet- és fájdalommentes vesebetegség rendszeres vér és vizeletvizsgálattal mutatható ki.

A vizelet színének és állagának megváltozása, vizelési gyakoriság változása, a szemek körüli vagy végtagok dagadása, illetve légszomj megbetegedésre utalhat.

Cukorbetegség esetén rendszeres vizeletvizsgálattal, továbbá vérnyomás mérésével, a vesék rendszeres kivizsgálásával, valamint egyes vesekárosító gyógyszerek fogyasztása esetén gyakori vizsgálatokkal tehet legtöbbet a betegség elkerüléséért.