Pajzsmirigy szakrendelés

Időpontfoglalás

Szakrendelésünkön elsősorban a pajzsmirigy megbetegedéseivel foglalkozunk.

A pajzsmirigy-működési zavar az össznépességben előforduló leggyakoribb hormonháztartási zavar. Vizsgálatok szerint minden negyedik nőnek van valamilyen pajzsmirigy-működési zavara vagy betegsége. Ezekre gyakran csak a tünetek megjelenésekor derül fény.

Pajzsmirigy betegségek gyakran jelentkeznek serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban.

A pajzsmirigy működési zavarai alapvetően két csoportba oszthatók: alulműködés és túlműködés.

A pajzsmirigy túlműködésének tünetei: fáradékonyság, meleg nedves bőr, hajhullás, alvászavarok, fogyás, a szem kidülledése,szapora szívműködés, emelkedett vérnyomás, menstruációs zavarok

A pajzsmirigy alulműködésének tünetei: izomgyengeség, fáradtság, rossz közérzet. száraz bőr, hideg végtagok, fázékonyság,haj és szőrhullás,testsúlynövekedés, lassú szívverés.

A fentiek közül bármelyik tünet jelentkezik érdemes pajzsmirigy specialistához fordulni. Az orvos a betegség pontos diagnózisának felállításához vérvételt, ultrahangvizsgálatot, izotópos vizsgálatot, esetleg szövettani vizsgálatot javasol. A vizsgálatot elvégzését követően állítható fel a pontos diagnózis, amely alapján a kezelés megkezdhető és a tünetek hamarosan javulni kezdenek.

A kezelés kezdetben általában gyógyszeres hormonpótló, vagy hormon gátló kezelés. A kezelés során folyamatos laboratóriumi ellenőrzés szükséges. Az esetek egy részében műtéti beavatkozás jöhet szóba, mely a túlműködő pajzsmirigy szövet eltávolítását célozza.