MAJOMHIMLŐ TESZT

Jelentkezés

TESZT ÁRA: 39.000 Ft

 

Mik a majomhimlő tünetei?

A majomhimlő vírusos eredetű betegség, mely lázzal, fej- és izomfájdalommal, gyengeséggel valamint az egész testen megjelenő hólyagos kiütésekkel jár együtt.

A fertőzés lappangási ideje igen hosszú, általában 5-15 nap, de akár 2-3 hét is lehet. Az első tünetek könnyedén összetéveszthetőek más megbetegedéssel, pl. megfázással, vagy influenzával, hiszen a himlős megbetegedésekre jellemző kiütések a majomhimlő esetében 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelentkeznek. A kiütések főként az arcon és a végtagokon hangsúlyosak, a bőr felszínétől kiemelkednek, váladékkal telik, majd idővel kifakadnak és leszáradnak. A tünetek több hétig, általában 2-4 hétig is eltarthatnak.

A fertőzés forrása fertőzött állat vagy fertőzött ember. A majomhimlő zoonózis, zoonotikus terjedése során a fertőzött állat harapásával terjed állatról emberre. Emberről-emberre történő átvitel történhet cseppfertőzéssel, a bőrelváltozással történő szoros kontaktus útján, testváladékkal, illetve fertőző hólyagbennékkel kontaminált tárgyakkal (pl. ágynemű, ruházat, használati tárgyak). A jellegzetesen nagycseppes fertőzés miatt a nyálkacseppek nem jutnak messzire, a megbetegedéshez elnyúló, szoros kontaktus szükséges.

 

Fertőzőképesség időtartama:

A beteg fertőző a bevezető tünetek megjelenésétől kezdve egészen a bőrjelenségek különböző stádiumain keresztül, amíg a pörkök le nem száradnak és le nem esnek.

 

Mennyivel a tünetek megjelenése után érdemes elvégezni?

Lehetőség szerint különböző stádiumú (hólyagos/fekélyes/pörkös) bőrelváltozásokból érdemes mintát venni, tehát a bőrtünetek megjelenése után javasolt tesztelni.

 

Mi a tesztelés módja? Honnan történik a mintavétel?

A majomhimlő kimutatása PCR-módszerrel történik. A majomhimlő gyanús beteg bőrelváltozásából kenet/tamponminta, lézióból leszívott folyadék, valamint natív és alvadásgátolt (EDTA) teljes vér, vizelet és garatváladék beküldése kötelező az NNK Mikrobiológiai Referencia laboratóriumi Főosztály Virológiai Laboratóriumi Osztályára.

A majomhimlő kimutatása PCR-módszerrel történik. A majomhimlő gyanús beteg 2 db -lehetőség szerint eltérő stádiumú (hólyagos/fekélyes/pörkös) – bőrelváltozásából történik mintavétel. Hólyagos elváltozás esetén a steril mintavevő tampon segítségével határozott mozdulatokkal a hólyagot a mintavevő megnyitja, majd a tamponnal felitatja a kiszabaduló váladékot és megdörzsöli a szabad hólyagalapot, majd a mintavevő pálcát a vírustranszport folyadékot tartalmazó csőbe törli bele.