Látótér vizsgálat

Mikor végzünk látótér vizsgálatot?

A vizsgálattal feltérképezzük a minket körülvevő térnek azt a részét, amit egyenes fejtartással előre nézve egy pontra fixálva látunk egy szemmel (ilyenkor a másik szem el van takarva) vagy két szemmel nézve. Vannak olyan szemészeti elváltozások amikor erre van szükség, de általában külön-külön vizsgáljuk a két szemet. A látótér vizsgálat a szem funkcióinak vizsgálatára alkalmas, ezért bizonyos szembetegségek felismerésében és nyomonkövetésében fontos módszer.

Leggyakrabban a következő betegségek felismerésében alkalmazzuk:

  • Zöldhályog
  • Szem és a látópálya keringési zavara
  • Gyulladásos toxikus megbetegedések
  • Kettőslátás vizsgálata
  • Bizonyos neurológia  megbetegedések, amelyek a látópályat is érintik
  • Az éleslátás helyének funkcióvizsgálata

 

Hogyan végezzük a vizsgálatot? 

A látótér vizsgálatában napjaink legkorszerűbb műszere az automata periméter.
A  beteg egyik szemét letakarjuk, szabad szemével egy megvilágított félgömb közepébe kell néznie. A számítógép különböző méretű és fényerejű pontokat vetít az ernyő eltérő helyeire, a betegnek jeleznie kell, amikor meglát egy ilyen fénypontot. Válaszait összegezve meg lehet rajzolni a vizsgált szem látóterét, és az esetleges kiesések kimutathatóvá válnak.  A vizsgálat során előbb az egyik, majd a másik szem látóterét rögzítjük.

A látótér vizsgálat nélkülözhetetlen a glaukómás (zöldhályog) betegeknél, mert a betegség lényege a látóideg károsodása, amelynek már korai jeleit kimutatja ez a vizsgálat.

Magyarországi vakok 16%-a zöldhályog miatt vakult meg, méghozzá a betegség késői diagnosztizálása következtében!

A látótér vizsgálat más kórképekben is nagy segítséget jelenthet a klinikus számára, a szemész szakorvoson túl gyakran kér látótér vizsgálatot az ideggyógyász (neurológus) pl. idült fejfájás miatt, vagy az agyalapi mirigy eltérést gyanító hormon betegségekkel foglalkozó ún. endokrinológus.