Koronavírus-SARS-CoV2 PCR vizsgálattal való kimutatása

FONTOS!

A mintavétel előtt:

  • legalább 4 órán át koplaljon
  • ne mosson fogat, ne használjon  szájvizet ne használjon, cukorkát ne szopogasson, ne rágjon rágógumit
  • kizárólag tiszta vizet fogyasszon, azt is csak kifejezett szomjúság esetén – ezt lehetőleg kerülje a vizsgálat előtt 4 órával

Ennek elmulasztás esetén a tesztet nem tudjuk elvégezni, mert hamis eredményt mutathat ,a befizetett összeget nem térítjük vissza! KÉRJÜK A TÁVOLSÁGTARTÁS ÉS A TORLÓDÁS ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN MAX. 10 PERCCEL KORÁBBAN ÉRKEZZENEK A FOGLALT IDŐPONTRA!

Az eredményt 24 órán belül elektronikus formában küldjük el.
Amennyiben a lelete nem érkezett meg,  kérjük jelezze emailben.  

A PCR vizsgálatot a Kelen Kórház mikrobiológiai laboratóriumában vagy szerződött partnereink mikrobiológiai laboratóriumaiban – Avidin Biotechnology és Synlab Hungary Kft – végzik.

Vizsgálat ára: 19.500 Ft

A tesztelésre használt polimeráz-láncreakció (PCR ) lényege, hogy a vírus örökítő anyagának egy meghatározott darabját molekuláris reakciók útján felismerik, és felszaporítják, ezzel elérve egy olyan mennyiséget, amely mennyiségből a vírus jelenléte 98%-os biztonsággal megállapítható. Minél több vírus örökítő anyag van a mintában, annál nagyobb eséllyel vezet sikerre az eljárás, azaz annál nagyobb eséllyel lesz pozitív a teszt eredménye ha, a vírus jelen van a szervezetben.

Ezzel a vizsgálattal ki tudjuk mutatni a sejtekben lévő vírust a garat és az orr nyálkahártyájából vett sejtekből. Ehhez egy pálcikát nyomunk a garatfalhoz és az orrjárat hátsó részébe, és innen veszünk mintát. Ezt a mintát egy vírusbarát folyadékot tartalmazó kémcsőbe mossuk. A folyadékban, mely alapvetően táptalaj a vírus számára antibiotikum és a gomba-ellenes szer is van a baktériumok és gombák elpusztítására. A kémcsövet a partner mikrobiológiai laboratóriumba szállítjuk, ahol a vírusok ribonukleinsavát (RNS) polimeráz-láncreakcióval (PCR ) keressük, és ha ilyet találunk, azzal bizonyítjuk a vírus jelenlétét, azaz a fertőzöttséget és fertőzőképességet.
Tudni kell, hogy e módszer sem tökéletes. A helyesen levett, előkészített és feldolgozott minta esetén a vizsgálat pontossága 95% feletti. Ha a vizsgálat a vírus jelenlétét mutatja, akkor ez megbízható jelzője a vírus jelenlétének és a személy fertőzőképességnek.

A vírus a PCR módszerrel a megfertőződést követő:
• lappangási időszak kezdeti napjai után (1-14 nap, általában 5 nap),
• a tünetekkel járó időszakban, és – mai ismereteink szerint –  a betegség elmúltával, azaz a tünetmentessé válás után is bizonyos esetekben akár több hétig kimutatható.

 

Mikor érdemes a PCR vizsgálatot elvégezni?

PCR vizsgálatot a gyanított fertőződés 2-5.-ik napjától, vagy a koronavírusra utaló tünetek megjelenésekor célszerű végezni. Ha ezt a korai vizsgálatot tünetmentes esetben végeztük és az eredménye negatív, akkor érdemes a PCR vizsgálatot 48 órán belül megismételni.

Egyeseknél a betegség lezajlását követően, azaz a tünetmentessé válás után még mintegy 2-5 héten át van vírus a keringésben, aminek megfigyelése, az állapot követése további PCR vizsgálatokkal lehetséges. Egyes irodalmi adatok arra utalnak, hogy ebben az időszakban a vírusgazdák a fertőzést már nem adják tovább.

 

Kinek érdemes PCR vizsgálatot végeztetni?

A vírusfertőzést sokan tünetmentesen vészelik át, és így nem is tudnak az esetleges fertőzöttségükről. Náluk a kórelőzményi adatok – különösen a megfertőződés nyilvánvaló lehetősége (kapcsolat koronavírus betegekkel stb.) – alapján célszerű eldönteni, hogy milyen vizsgálattal érdemes igazolni vagy kizárni a SARS-CoV-2 fertőzés tényét.

1, Ha a fertőzés a kórelőzmény részletes elemzése alapján feltehetőleg 2 héten belül történt, akkor a PCR a célszerű.

2, Akinél az IgM/IgG vizsgálaton alapuló vizsgálat eredménye alapján gyanítható, hogy koronavírussal -SARS-CoV 2- fertőzött.

3, Aki önmagát fertőzöttnek vagy szoros kontaktnak véli, például azért, mert érintkezett feltehetően koronavírussal fertőzött személyekkel, szennyezett ruháival vagy tárgyaival, feltéve, hogy ezen érintkezés 15 napon belül volt és nem viselt védőfelszerelést. (maszk, fertőtlenítő használata)

 

Hogyan tud a teszt elvégzésére jelentkezni?

Kérjük az alábbi linkre kattintva töltse ki a kérdőívet:

Jelentkezés

Jelentkezéshez fontos tudnivalók:

  • A mezőbe csak a kérdésekre irjon választ, ne írjon bele kommentet!
  • Ha nem a maga nevében tölti ki, a vizsgálandó személy adatait adja meg.
  • Valótlan adat közlése a járványügyi helyzetre tekintettel büntetőjogi következménnyel járhat.
  • Családok jelentkezése esetén, kérjük minden családtag töltse ki és küldje el a jelentkezési űrlapot!
  • Cégek /szervezetek kérjük külön jelentkezzenek – az űrlap kitöltése nélkül – a cegesszures@kelen.hu e-mail címen. Munkatársunk a megadott kontakt személlyel felveszi a kapcsolatot.
  • Helyszíni kivonulással is kérheti a vizsgálatot, ez esetben jelentkezzen az űrlap kitöltése NÉLKÜL a kelen@kelen.hu email címen. Kivonulás esetén külön díjat számítunk fel, Budapesten kívül a kiszállás árát a távolság határozza meg.
  • Figyelmesen töltse ki a számlázási adatokat, MERT NEM ÁLL MÓDUNKBAN KIÁLLÍTOTT SZÁMLÁT UTÓLAG MÓSOSÍTANI!

 

Kinek NEM érdemes PCR vizsgálatra jelentkezni?

1, Akinél a vírusfertőzést PCR módszerű víruskimutatással már egyértelműen igazolták, és az igazoló vizsgálat óta 30 nap telt el.

2, Akinél az IgM/IgG vizsgálat kizárólag IgG ellenanyagot mutatott, és e vizsgálat óta 3 hét telt el.

3, Ha a gyanított fertőzés óta legalább 14 nap telt el és Ön tünetmentes, akkor elsőként érdemes az IgM/IgG vizsgálattal kezdeni, majd az eredmény ismeretében dönteni a PCR javallatáról.

 

Mi lehet a PCR vizsgálat eredménye?

1, Pozitív: kimutatható a vírus, Ön fertőzőképes. Értesítse telefonon háziorvosát, és legyen otthonában karanténban. Háziorvosa dönt az Ön további kezeléséről, illetve a lakóhelye szerinti járványügyi hatóság keresni fogja, és tájékoztatja a teendőkről.
2, Negatív: nem mutatható ki a vírus.
A többi adat ismeretében kell dönteni a továbbiakról:
a,Ha lezajlott koronavírus betegség után vizsgáltuk, és tünetmentes, akkor Ön túl van a fertőzésen, jelen tudásunk szerint nem fertőz.
b,Ha Ön végeztetett szerológiai vizsgálatot is és az IgG ellenanyagot mutatott, akkor Ön jelen tudásunk szerint védett. Nincsenek ismereteink arról, hogy ez a védettség mennyi ideig áll fenn, ezért érdemes havonta vénás vérvétel mellett ellenőriztetni az ellenanyag szintjét.

 

Milyen szövődményekkel kell számolni?

1, A mintavétel kellemetlen, öklendezéssel járhat.

2, A mintavétel helye átmenetileg vérezhet. Erre főként akkor kerül sor, ha ön bármilyen alvadásgátló szert szed. Erre való tekintettel kérjük, hogy a kérdőíven minden gyógyszerét tüntesse fel.

3, Ha önnek rendszeresen van orrvérzése, vagy fogmosáskor vérzése, erről szíveskedjen tájékoztatni, azt is megemlítve, hogy főként melyik oldali orrlyukból szokott a vérzés származni.

4,Ha ön a vizsgálat közben Ön hirtelen nagy mozdulatot tesz, a mintavevő eltörhet, és akkor ezt nagyritkán csipesszel kell eltávolítani.

5, Ezen túlmenően szövődmény nem szokott említésre méltó gyakorisággal előfordulni.

 

Kérjük olvassa el a Beleegyező nyilatkozatot  jelentkezés előtt.

 

Jelentkezés