ELISA vizsgálatok

Akció! A vizsgálat ára most 9.000 Ft.

Jelentkezés

FONTOS! Kérjük, ha a vizsgálattal egyidőben más laborvizsgálatot is el szeretne végeztetni, azt a jelentkezés leadása után külön e-mailben jelezze a recepció felé – recepcio@kelen.hu. Amennyiben ez nem történik meg, kizárólag az ELISA vizsgálatot tudjuk elvégezni!

 

Covid-19 vírusfertőzés ellen termelt ellenanyagok és immunválasz kimutatása nagy érzékenységű immunológiai módszerrel (ELISA) vénás vérből.

A Vircell COVID-19 IgM+IgA és IgG vizsgálat nagy biztonsággal képes kimutatni, hogy megjelentek-e a szervezetében a vírusfertőzést követően kimutatható IgM + IgA és IgG ellenanyagok. A vizsgálatot ELISA módszerrel végzik.
A SARS-CoV-2 IgM+IgA meghatározással az akut, közelmúltbeli fertőzés detektálható,
a SARS-CoV-2 IgG meghatározás alkalmas a már lezajlott fertőzésre adott immunválasz kimutatására, mely a vírus ellen kialakult védettséget is jelzi.
A SARS-CoV-2 IgM teszt a PCR kimutathatóság után már 2-3 nappal jelzi a vírusfertőzést.
A SARS-CoV-2 IgG teszt a fertőzés után legalább14 nappal alkalmas a lezajlott fertőzés detektálására.
A pozitív eredmény igazolja, hogy a szervezetben a koronavírus ellen az ellenanyag kimutatható.

 

Hogyan történik a mintavétel?

Vérvételi módszerrel aszeptikus módon vénás vért veszünk Öntől.
A vizsgálat eredménye: 2 munkanap – elektronikus úton továbbítjuk Önnek.

 

Hogyan kell értelmezni az eredményeket?

Pozitív IgM + IgA eredmény
SARS-CoV-2-ellenes IgM + IgA immunválasz detektálható a szervezetében.
A fertőzés a mintavételt időpontjában vagy az azt megelőző néhány napban már fennáll illetve fennállt.
Pozitív eredmény esetén javasolt egyéb megerősítő vizsgálat elvégzése is a fennálló betegség igazolására, SARS-CoV2 PCR-teszt.
Az IgM + IgA pozitív eredmény 99%-os biztonsággal jelenti azt, hogy az egyén tüneteit a COVID-19 fertőzés okozza.

Pozitív IgG eredmény
Az IgG antitestek jelenléte lehetővé teszi azoknak a korábban megfertőződött betegeknek az azonosítását, akik felgyógyultak a betegségből és valószínűsíthetően immunissá váltak rá. Valamint azon személyek is kiszűrhetők, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen és valószínűsíthetően kialakult szervezetükben az immunitás.
Jelenleg nincs sok adat az esetlegesen szerzett immunitás fennmaradásának időtartamáról, a szerológiai teszteket az első pozitív eredményt követően, ismétlő jelleggel, időszakosan érdemes elvégezni.

Negatív IgM + IgA és negatív IgG eredmény
A negatív IgM + IgA és IgG eredmény azt jelenti, hogy az Ön szervezetében nincs kimutatható mennyiségű ellenanyag a SARS-CoV2 vírus ellen.
Ennek több oka is lehet:
– ön nem fertőződött meg
– ön megfertőződött, de még lappangási időszakban van a fertőzés, amikor a vizsgált ellenanyagok még nem termelődnek
– ön megfertőződött, de a fertőzés olyan korai szakaszában van, amikor még nem mutatható ki az IgM + IgA és IgG ellenanyag.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményeit mindig a klinikai tünetek és az epidemiológiai adatok összefüggésében kell értelmezni a végleges diagnózis és az egyén kezelésével kapcsolatos döntések meghozatala során. A pontos diagnózis felállítása érdekében célszerű, hogy kezelőorvosával részletesen megbeszélje a korábban észlelt tüneteit és az alapján megállapítható legyen a feltételezett fertőzési időablak.

Határérték körüli eredmény
Ritkán, de minden ilyenfajta módszer esetében kimutatható egy átmeneti időszak, amely során a tesztek nem adnak egyértelmű pozitív vagy negatív eredményt. Ezt nevezzük határértéknek. Ilyen esetben a páciensben olyan mennyiségű immunglobulin mérhető, amely a tesztek alapján egyik végeredményhez sem sorolható.
Ilyen esetben indokolt a vizsgálat ismétlése 4-7 napon belül.

Az 1/2014. EMMI Rendelet alapján az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményét az egészségügyi szolgáltatónak jelentenie kell a vizsgált személy személyazonosító adataival együtt mind pozitív, mind negatív eredmény esetén is a központi járványügyi rendszer felé (OSZIR)

 

Hogyan tud a teszt elvégzésére jelentkezni?

Kérjük az alábbi linkre kattintva töltse ki a kérdőívet:

Jelentkezés

Vizsgálat ára egy ellenanyag (IgM vagy IgG) esetén: 11.000 Ft
Vizsgálat ára  kettő ellenanyag (IgM és IgG) esetén: 16.000 Ft

Családok jelentkezése esetén, kérjük minden családtag töltse ki és küldje el a jelentkezési űrlapot!

Cégek /szervezetek kérjük külön jelentkezzenek – az űrlap kitöltése nélkül – a cegesszures@kelen.hu e-mail címen.
Az ismételt vizsgálatra jelentkezőket kérjük szintén a kelen@kelen.hu email címen jelentkezzenek, az űrlap ismételt kitöltése nélkül!