COVID-19 Antigén gyorsteszt

Mit mutat ki a teszt?

A Covid-19 Ag antigen gyorsteszt a fertőzést okozó koronavírus S proteinjét mutatja ki. A PCR-hoz képest alacsonyabb érzékenységű vizsgálati módszer, mely akkor alkalmazható, ha a beteg légúti mintájában már elegendő mennyiségű vírus detektálható és gyorsan szükségünk van az eredményre. Csak abban esetben mutatható ki a vírus fehérje, ha a betegnek legalább 4 napja a fertőzésre jellemző tünetei vannak, vagy bár a vizsgálandó személy tünetmentes, de igazolt Covid-19 beteggel találkozott, szoros kontaktnak számít és a találkozó óta legalább 4 , de nem több, mint 14 nap telt el. Ezért erre a vizsgálatra csak legalább 4 napja fennálló Covidra utaló tünetekkel rendelkezők, vagy olyanok jelentkezését várjuk akik igazolt Covid beteggel találkoztak. 

Az antigen gyorsteszt vizsgálat ára: 9 500 Ft > MOST 8 500 FT.
A vizsgálat lemondása esetén a befizetett összeget nem áll módunkban visszatéríteni.

Jelentkezés

Kinek ajánljuk a vizsgálatot?

  • A vizsgálatra jelentkező bizonytalan felsőléguti tünetekkel rendelkezik
  • A vizsgálatra jelentkező Covid 19-re gyanús tünetekkel rendelkezik (száraz köhögés, láz, nehézlégzés, szaglásvesztés, ízérzés zavara)
  • A vizsgálatra jelentkező szoros kontaktnak számít

Felhívjuk figyelmét az alábbiakra:

  • Az antigen gyorsteszt nem alkalmas a hatóság által kért PCR vizsgálatok kiváltására (pl. külföldi utazás, karantén kiváltása).
  • Ha az antigen gyorsteszt pozitivitást mutat, a járványügyi hatóság felé bejelentési kötelezettségünk van.
  • Ha a betegség túl korai fázisában történik a mintavétel, negatív lehet az eredmény, mivel a vírusfehérjék később válnak kimutathatóvá a légutakban. A negatív eredmény nem zárja ki az éppen aktuális fertőzés fennállását, így azt meg kell erősíteni az rtPCR vizsgálattal. A PCR vizsgálatot azonnal kérheti nálunk 19 500 Ft díjazásért, vagy háziorvosa térítésmentesen rendeli el otthonában.

 

Hogyan végezzük a tesztet?

FONTOS: A vizsgálat az orrgaratból levett mintából történik.  A vizsgálatot megelőző 1 órában kérjük kerülje az evést, ivást és a dohányzást. Mintavétel után 20 perc múlva írásban adjuk át Önnek a leletet.

 

Hogyan értékeljük az eredményt?

Ha az antigén teszt eredménye pozitiv:
Ön fertőző beteg, karanténba kell vonulnia és értesítenie kell háziorvosát. A pozitiv eredményt kórházunk feltölti az EESZT-be, (elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér) ahol ügyfélkapus bejelentkezésen keresztül bármikor megtekintheti és letöltheti a vizsgálati leletet.

Ha az antigén teszt eredménye negatív:
Amennyiben Ön a covid fertőzésre jellemző tünetekkel rendelkezik, 24 óra múlva PCR vizsgálat elvégzése szükséges.