Centaur XPT – ellenanyagok és immunválasz kimutatás

Covid-19 vírusfertőzés ellen termelt ellenanyagok és immunválasz kimutatása nagy érzékenységű immunológiai módszerrel (Centaur XPT) vénás vérből.

 

Jelentkezés

 

FONTOS! Kérjük, ha a vizsgálattal egyidőben más laborvizsgálatot is el szeretne végeztetni, azt a jelentkezés leadása után külön e-mailben jelezze a recepció felé – recepcio@kelen.hu. Amennyiben ez nem történik meg, kizárólag a Centaur vizsgálatot tudjuk elvégezni!

Vizsgálat ára: 15.000 Ft > MOST 11.000 Ft 

Az új szerológiai vizsgálat alapján képesek vagyunk eldönteni, hogy a COVID-19-betegségen átesett emberekben jelen vannak-e olyan antitestek, amelyek a betegség elleni védettséget jelentik.
A paciensektől levett vénás vérből kimutatható, hogy a szervezetükben megjelent-e olyan antitest (total immunoglobulin), amely a SARS-CoV2 vírus S – tüskefehérjének azt a részét semlegesíti, amely a vírus sejtbe jutásáért felelős.

Ezzel a vizsgálattal nem csak az állapítható meg, hogy valaki átesett-e a betegségen, hanem kimutatható a kialakult védettség szintje is, ami a semlegesítő antitestek jelenlétével és ezek mennyiségével korrelál.

 

Ez a szerológiai eljárás annyival mond többet, informatívabb, mint a csak „S” fehérjét kimutató ELISA vagy egyéb immunkémiai módszerek, hogy az általunk végzett teszt az S fehérjének egy meghatározott részére, az úgynevezett receptor kötő doménre (RBD) bekötődő antitestek szintjét mutatja ki. Az RBD-vel kölcsönható antitestek megakadályozzák, hogy a vírus az ACE receptorhoz kötődjön, így a vírus sejtbe jutását gátolják.

 

Miért hasznos a vizsgálat elvégzése?

A Centaur vizsgálat az egyén antitestes védettségét jelentő antitest szintjét/állapotát számszerűsíti. A szám arányos a vérben keringő neutralizáló antitestek mennyiségével, ami az oltások hatásosságára (időbeni lefolyásra) vagy szükségességére is ad információt.

A vizsgálat érzékenysége
A vizsgálat 99%-os érzékenységgel mutatja ki az IgG pozitivitást, 100% specificitás mellett. Ritkán keresztreakciók előfordulhatnak, egyéb koronavírusok, például a SARS-CoV-1, a MERS-CoV, a HKU1, a 229E, NL63 vagy az OC43 általi múltbeli vagy a jelenlegi fertőzöttség, vagy a már jelenlévő antitestek miatt.

 

Mikor és kiknek érdemes a vizsgálatot elvégeztetnie?

COVID-19 megbetegedés utólagos igazolására. A pozitív eredmény igazolja, hogy a szervezetben a koronavírus ellen az ellenanyag kimutatható.

A COVID-19 megbetegedés megelőzésére alkalmazott vakcinák után, hogy megjelentek-e a specifikus antitestek, vagyis kialakult-e immunválasz. A teljes védettség várható kialakulásának ideje után, vagyis a 2. oltás után 7-14 nappal érdemes a Centaur tesztet elvégeztetni.

Akik PCR vizsgálattal igazoltan átestek a Covid-19 betegségen, vagy úgy gondolják, hogy tünetmentesen, de megfertőzödhettek, és a betegség vagy a feltételezett megfertőződés óta eltelt legalább 14 nap.

Akiknél más módszerrel igazolt IgG pozitivitást találtak, és szeretnék pontosan megtudni, hogy az antitestek szervezetükben jelen vannak-e és milyen mennyiségben.

A szerológiai tesztet az első pozitív eredményt követően, ismétlő jelleggel, havonta érdemes elvégeztetni.

 

Hogyan történik a mintavétel?

Vérvételi módszerrel aszeptikus módon vénás vért veszünk Öntől, majd az abból preparált szérum frakciót megküldünk a teszt elvégzésére a mikrobiológiai laboratóriumba. Itt mikrobiológusok elemzik a vérmintát Siemens Advia Centaur XPT műszerrel. A vizsgálat eredményét 3 munkanapon belül elektronikus úton továbbítjuk Önnek.

 

Hogyan kell értelmezni az eredményt?

Pozitív eredmény
SARS-CoV-2-ellenes immunválasz detektálható a szervezetében, mely antitestes védettséget jelent, de nem tudjuk mennyi ideig tart az immunitás a betegséggel szemben.

Negatív eredmény
A negatív eredmény azt jelenti, hogy az Ön szervezetében nincs kimutatható mennyiségű ellenanyag a SARS-CoV2 vírus ellen.
Ennek több oka is lehet:
–  Nem fertőződött meg
–  Megfertőződött, de a fertőzés olyan korai szakaszában van, amikor még nem mutatható ki ellenanyag
–  Ön megfertőzödött, de az Ön szervezetében nincs kimutatható mennyiségű semlegesítő ellenanyag a SARS-CoV2 vírus ellen.