Amit a refluxbetegségről tudni kell

A refluxbetegség (GERD)Magyarországon népbetegségnek számít, kisebb-nagyobb mértékben a lakosság felét érinti. Legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkezhetnek, mint az emésztőrendszeri panaszok, légúti tünetek, fogászati problémák.

Refluxbetegségnek nevezünk, ha a gyomortartalom visszafolyik a nyelőcsőbe és ott a nyelőcső nyálkahártyáját károsítja.

Milyen tünetei vannak?

A tünetek sokfélék lehetnek, jellemzőnek mondható a gyomorégés, savas felböfögés, szegycsont mögötti fájdalom.

A refluxbetegség valamilyen légúti panasz formájában is jelentkezhet. Például régóta fennálló makacs köhögés, elhúzódó rekedtség, esetleg garat-, gége- vagy tüdőgyulladás, illetve asztma. A légúti tünetek kialakulásának oka, hogy a garat és a gége a nyelőcsőnél is gyengébb védelemmel rendelkezik, így fokozottan érzékeny a gyomorból visszaáramló sav károsító hatása ellen.

A refluxbetegségből adódó szegycsont mögötti mellkasfájdalom nagyon hasonlíthat a  a szívinfarktushoz. Ha a fájdalom oka refluxbetegség, ezek  lehetnek a jellemző tünetek:

  • éles, égető érzés közvetlenül a szegycsont alatt vagy a bordáknál
  • a fájdalom általában nem sugárzik a vállakba, nyakba és a karokba
  • általában evés után jelentkezik
  • a fájdalom a reflux elleni gyógyszerekkel csillapítható
  • nagyon ritkán jár izzadással

Mindenképp forduljon orvoshoz a tünetek okának pontos meghatározásához!

Csendes vagy néma reflux

A reflux elsődleges tünete, a gyomorégés nem minden betegnél jelentkezik. Emiatt nehéz felismerni a betegséget, és sokkal kevesebb ember tudja, hogy „refluxos”, mint amennyit valójában érint a probléma. Ebben az esetben a panaszok: a fogak fokozott romlása, az állandó torokköszörülés, a torokban jelentkező gombócérzés, a horkolás és az ezzel összefüggő alvászavar.

Hajlamosító tényezők

  • alkati adottságok miatt gyengébb a nyelőcső alsó záróizmának működése
  • helytelen életmód
  • bizonyos betegségek
  • bizonyos élelmiszerek fogyasztása

Zsírdús ételek, a koffein, a csokoládé, a túlfűszerezett, a túl erős-savanyú vagy akár a mentolos ételek és ételféleségek elernyesztik ezt a záróizmot, és elősegítik a betegség kialakulását.

Az élelmiszereken túl bizonyos gyógyszerek is csökkentik a záróizom tónusát, mint például az asztmaellenes szerek, bizonyos szívgyógyszerek, vagy a nyugtatók. Hajlamosító tényező még az elhízás és a terhesség.

A citrusfélék vagy a paradicsom, illetve a szénsavas üdítők és magas savtartalmú gyümölcslevek a gyomorsav termelés fokozása révén súlyosbítják a tüneteket. Rontja a tüneteket az alkohol fogyasztása, dohányzás és a stressz is.

Mi a teendő, ha Ön a refluxbetegség tüneteit észleli magán?

Elsősorban forduljunk gasztroenterológus szakorvoshoz!
A kivizsgálás során az orvos részletesen kikérdezi a beteget a fogyasztási szokásairól, életmódjáról, valamint szükség esetén gyomortükrözést és egyéb vizsgálatokat rendel el.

Milyen szövődményei lehetnek?

Hosszas fennállás esetén gyógykezelés nélkül a krónikus savirritáció a nyelőcső nyálkahártyáját károsítja, kialakulhat felmaródás, krónikus gyulladás, fekélyképződés, vérzés, nyelőcső szűkület, valamint a nyelőcső hámrétege átalakulhat, úgynevezett Barreth nyelőcső alakulhat ki, amely ritkán rákos elfajulásához vezethet.

Milyen gyógyítási lehetőségek állnak rendelkezésre?

A kezelésének célja, hogy megszüntesse a tüneteket, az esetleges gyulladást és megelőzzük a szövődményeket. Mindez a tartós gyógyulás érdekében hosszú távú terápiát igényel.

Gyógyszeres terápia: savlekötő szerek, gyomorsav termelődését csökkentő szerek stb.
Diéta: kerüljük a nagy mennyiségű, zsíros étel, koffein, alkohol, csokoládé, cukros étel, erősen fűszeres ételek , savanyú vagy erősen mentolos ételek, citrusfélék, paradicsom, szénsavas üdítők, magas savtartalmú gyümölcslevek fogyasztását. Étkezzünk naponta többször keveset, mérsékeljük a sófogyasztást.

Rövid angol nyelvű videó, hogy mi történik a betegség során a nyelőcsőben/gyomorban étkezés után.