A gluténérzékenységről

A gluténmentesség mostanában egy sokat emlegetett fogalom, és sokan választják ezt az étrendet olyanok is, akik nem glutén érzékenyek .

 

De mi is az a gluténérzékenység

Orvosi nevén : cöliákia
A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, amely két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra.
A  gluténérzékenység  a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.  Ezeket az összetevőket tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása a gluténérzékenyeknél a vékonybél nyálkahártyájának  károsodását okozza. Ennek  következtében a  tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, az  elfogyasztott táplálék nem tud megfelelően hasznosulni.

Mik a tünetek

A lisztérzékenységnek  jellegzetes emésztőszervi tünetei vannak, de a tünetek erőssége egyénenként változó lehet.

A fel nem ismert, és/vagy kezeletlen gluténérzékenység további, komolyabb problémákat okozhat!

Az első jelek a felszívódási zavarok.

A tápanyagok három fő csoportját különböztetjük meg: szénhidrátok, fehérjék és zsírok.
A lisztérzékeny beteg esetében mindhárom tápanyag felszívódása csökken, de ez a legnagyobb mértékben a zsírok felszívódását érinti. A szervezetben ilyen módon nem hasznosuló zsírok okozzák a lisztérzékenység rendszerint első jellemző tüneteit: a hasmenést, vagy a lazább, zsírfényű székletet.

Jellegzetes tünetek lehetnek

fogyás / puffadás / ödéma lábfejen és bokán / görcsös hasmenés, hasfájás / hányinger, hányás / emésztetlen tömeges, zsírfényű széklet / tejcukor emésztési zavar / korpás haj / viszkető bőr / visszatérő hólyagok, aphthák rendszeres megjelenése a szájban

Egyéb tünetek

  • kezelhetetlen vashiány, soványság, nem megfelelő súlygyarapodás,
  • fáradékonyság, fejfájás, hajhullás, körmök töredezése: a nyomelem és vitaminok felszívódásának zavara és hiánya miatt
  • súlygyarapodási és növekedési zavar,
  • hiányállapotok (fehérje, nyomelemek, vitaminok)kialakulása.
  • csontritkulás, spontán törés, csont deformitások
  • máj illetve veseműködés zavarának jelei, laboratóriumi eltérések
  • menstruáció elmaradás, vetélések, fogamzási problémák
  • más szervek autoimmun betegségei, pl.: diabetes, és/vagy  pajzsmirigybetegségek, kötőszöveti és ízületi betegségek megjelenése
  • késői következményeként szívizom-elfajulás vagy a nyálkahártya asszociált immunszövetének T-sejtes limfómája is kialakulhat.

Gluténérzékenység gyerekeknél

Gyermekek túlérzékenysége esetén a tünetek a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztásának kezdete után igen gyorsan megjelennek:
hasfájás, hasmenés / nyűgösség, levertség, kedvetlenség / étvágytalanság / visszamaradás a fejlődésben, erőtlen izomzat, rugalmatlan bőr / sápadtság / véralvadási zavar / A-vitamin-hiány miatt fertőzésekre való hajlam / a D-vitamin-hiány miatt pedig csontnövekedési problémák / fehérje hiány miatt ödéma (ez esetleg elfedheti a súlyelmaradást) / nemi érés is késhet

 

Nem cöliákiás gluténérzékenység

Sok esetben a cöliákia nem igazolható, ám a beteg a cöliákia tüneteit észleli gluténfogyasztást követően: hasfájás, puffadás, székletproblémák. Különbség, hogy ebben az esetben a vékonybél nem károsodik és  szövődmények sem lépnek fel.

A nem cöliákiás gluténérzékenység több embert érint, mint a cöliákia.

 

Autoimmun betegségek és a gluténérzékenység

A gluténintolerancia gyakran más autoimmun betegségekkel társulhat.
Jellemző kísérőbetegségek:

  • I típusú cukorbetegség
  • pajzsmirigy problémák
  • bőrproblémák : dermatitis herpetiformis nevű bőrbetegség, azaz Duhring-betegség.

 

Hogyan mutatható ki a gluténérzékenység

Vérvizsgálat: A gluténtartalmú ételeket tilos elhagyni a vizsgálat idejére. A levett vérben a laboratóriumi vizsgálatok során a vérplazmában gliadin elleni antitesteket (AGA) keresnek, illetve meghatározzák a szöveti transzglutamináz elleni antitestek szintjét.

Amennyiben a vérvizsgálat során igazolódik a gluténérzékenység, forduljunk gasztroenterológushoz.

A szakorvos szövettani vizsgálatot (bélbiopsziát) rendelhet el a vékonybél bolyhainak elsorvadásának kimutatására.
A gluténintolerancia kizárólag gluténmentes diétával kezelhető, kiegészítve a már kialakult tápanyaghiányos állapotokat dietetikussal személyes konzultáción, egyéni étrend kialakításával szükséges korrigálni.