A gluténmentesség mostanában egy sokat emlegetett fogalom, és sokan választják ezt az étrendet olyanok is, akik nem glutén érzékenyek .
De mi is az a gluténérzékenység
Orvosi nevén : cöliákia
A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, amely két alcsoportra oszlik: gluteninre és gliadinra.
A gluténérzékenység a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Ezeket az összetevőket tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása a gluténérzékenyeknél a vékonybél nyálkahártyájának károsodását okozza. Ennek következtében a tápanyagok optimális felszívódása nem jön létre, az elfogyasztott táplálék nem tud megfelelően hasznosulni.
Mik a tünetek
A lisztérzékenységnek jellegzetes emésztőszervi tünetei vannak, de a tünetek erőssége egyénenként változó lehet.
A fel nem ismert, és/vagy kezeletlen gluténérzékenység további, komolyabb problémákat okozhat!
Az első jelek a felszívódási zavarok.
A tápanyagok három fő csoportját különböztetjük meg: szénhidrátok, fehérjék és zsírok.
A lisztérzékeny beteg esetében mindhárom tápanyag felszívódása csökken, de ez a legnagyobb mértékben a zsírok felszívódását érinti. A szervezetben ilyen módon nem hasznosuló zsírok okozzák a lisztérzékenység rendszerint első jellemző tüneteit: a hasmenést, vagy a lazább, zsírfényű székletet.
Jellegzetes tünetek lehetnek
fogyás / puffadás / ödéma lábfejen és bokán / görcsös hasmenés, hasfájás / hányinger, hányás / emésztetlen tömeges, zsírfényű széklet / tejcukor emésztési zavar / korpás haj / viszkető bőr / visszatérő hólyagok, aphthák rendszeres megjelenése a szájban
Egyéb tünetek
- kezelhetetlen vashiány, soványság, nem megfelelő súlygyarapodás,
- fáradékonyság, fejfájás, hajhullás, körmök töredezése: a nyomelem és vitaminok felszívódásának zavara és hiánya miatt
- súlygyarapodási és növekedési zavar,
- hiányállapotok (fehérje, nyomelemek, vitaminok)kialakulása.
- csontritkulás, spontán törés, csont deformitások
- máj illetve veseműködés zavarának jelei, laboratóriumi eltérések
- menstruáció elmaradás, vetélések, fogamzási problémák
- más szervek autoimmun betegségei, pl.: diabetes, és/vagy pajzsmirigybetegségek, kötőszöveti és ízületi betegségek megjelenése
- késői következményeként szívizom-elfajulás vagy a nyálkahártya asszociált immunszövetének T-sejtes limfómája is kialakulhat.
Gluténérzékenység gyerekeknél
Gyermekek túlérzékenysége esetén a tünetek a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztásának kezdete után igen gyorsan megjelennek:
hasfájás, hasmenés / nyűgösség, levertség, kedvetlenség / étvágytalanság / visszamaradás a fejlődésben, erőtlen izomzat, rugalmatlan bőr / sápadtság / véralvadási zavar / A-vitamin-hiány miatt fertőzésekre való hajlam / a D-vitamin-hiány miatt pedig csontnövekedési problémák / fehérje hiány miatt ödéma (ez esetleg elfedheti a súlyelmaradást) / nemi érés is késhet
Nem cöliákiás gluténérzékenység
Sok esetben a cöliákia nem igazolható, ám a beteg a cöliákia tüneteit észleli gluténfogyasztást követően: hasfájás, puffadás, székletproblémák. Különbség, hogy ebben az esetben a vékonybél nem károsodik és szövődmények sem lépnek fel.
A nem cöliákiás gluténérzékenység több embert érint, mint a cöliákia.
Autoimmun betegségek és a gluténérzékenység
A gluténintolerancia gyakran más autoimmun betegségekkel társulhat.
Jellemző kísérőbetegségek:
- I típusú cukorbetegség
- pajzsmirigy problémák
- bőrproblémák : dermatitis herpetiformis nevű bőrbetegség, azaz Duhring-betegség.
Hogyan mutatható ki a gluténérzékenység
Vérvizsgálat: A gluténtartalmú ételeket tilos elhagyni a vizsgálat idejére. A levett vérben a laboratóriumi vizsgálatok során a vérplazmában gliadin elleni antitesteket (AGA) keresnek, illetve meghatározzák a szöveti transzglutamináz elleni antitestek szintjét.
Amennyiben a vérvizsgálat során igazolódik a gluténérzékenység, forduljunk gasztroenterológushoz.
A szakorvos szövettani vizsgálatot (bélbiopsziát) rendelhet el a vékonybél bolyhainak elsorvadásának kimutatására.
A gluténintolerancia kizárólag gluténmentes diétával kezelhető, kiegészítve a már kialakult tápanyaghiányos állapotokat dietetikussal személyes konzultáción, egyéni étrend kialakításával szükséges korrigálni.